Oorlogsmisdadiger Siert Bruins zal zwijgen tijdens proces

0
193

Siert Bruins (Weite, 2 maart 1921 – Breckerfeld, 28 september 2015), alias het Beest van Appingedam, was een Nederlands oorlogsmisdadiger. Hij was de broer van Derk-Elsko
Bruins.

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) zal voor en tijdens zijn proces in het Duitse Hagen zwijgen als het graf. Dat benadrukt zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka.

Bruins heeft volgens de strafpleiter al ”te veel” gezegd tegen journalisten van het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Daardoor heeft hij zichzelf onnodig belast, vindt de advocaat.

De rechtbank in het Duitse Hagen behandelt in september het proces tegen Bruins. De hoogbejaarde oorlogsmisdadiger wordt dan alsnog berecht voor zijn rol bij het doodschieten van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944.

Hij deed dat toen in de buurt van Appingedam met een inmiddels overleden mededader.

Dijkema was kort daarvoor aangehouden. Bruins en zijn handlanger reden vervolgens met het slachtoffer naar een fabriek en gaven de verzetsman ”opdracht even te gaan pissen”. Daarna zouden ze hem minstens vier keer in zijn rug en achterhoofd hebben geschoten.

Neerschoten

Later stelden Bruins en zijn kompaan dat de verzetsman op de vlucht was neergeschoten. Het Openbaar Ministerie in Duitsland hecht geen waarde aan die verklaring en besloot hem alsnog te vervolgen.

De Duitse journalisten vroegen Bruins vorig jaar wie had geschoten. ”Neuhäuser”, antwoordde de Nederlander. Hij gaf daarmee toe dat hij bij de liquidatie was. En daar baalt zijn advocaat Kniffka van. ”Dit is een riskant punt.”

bron nu.nl