Start van het strafproces tegen Duitse Medici, NUREMBERG 1947

0

Straf proces tegen Duitse (NAZI) Medici die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de mensheid.

BEGINNING OF TRIALS AGAINST GERMAN DOCTORS, NUREMBERG

WORLD IN FILM. Issue no. 79, “BEGINNING OF TRIALS AGAINST GERMAN DOCTORS, NUREMBERG” – Summary: Courtroom personnel stand as the tribunal files in and take their places. An American officer calls out the names of the chief defendants. Pan, defendants in dock including Siegfried Handloser, Herta Oberheuser, Rudolf Brandt. Brig Gen Telford Taylor addressing court. HS, tribunal. All plead not guilty to the indictment. “TIERGARTEN PLOWED UP, BERLIN”(Issue No 52).: Berlin, Germany. Pan of Tiergarten. British tractors and bulldozers help cultivate the soil. Women help to dislodge tree roots. Pan of the Victory Column in the area. Men and women till soil and sow seeds; covering rows of potatoes planted in soil. “MAUTHAUSEN TRIALS – DACHAU”(Issue No 52).: Dachua, Germany. The American Military Court pronounces death sentence on those responsible for the crimes committed at Mauthausen. Defendants: Eigruber, Klimowitsch, Spatzenegger, and Zoller.

DVD Copied by Michael Edson.

This movie is part of the collection: FedFlix

Producer: National Archives and Records Administration Language: English Keywords: archives.gov; public.resource.org

Creative Commons license: CC0 1.0 Universal

 

Nazi Concentration Camp Footage 1945

0

Een filmrapportage van de verschrikkingen van concentratie kampen, die de geallieerden aantroffen bij de bevrijding. De beelden kunnen zeer schokkend zijn!

U.S. Army. Director George Stevens. As the Allies reached Germany, General Eisenhower ordered George Stevens to film the concentration camps. The camps are filmed and survivors interviewed. This film was evidence at the Nuremburg Trials.

This movie is part of the collection: FedFlix

Producer: FDR Presidential Library Language: English Keywords: fdr.gov; public.resource.org

Creative Commons license: CC0 1.0 Universal

NUREMBERG AND MAUTHAUSEN 1948

0

Summary: LS, Chief US Prosecutor Robert H Jackson speaking. Pan, prisoners box showing Hermann Goering, Rudolf Hess, at first trial. MCUs, Gruber, Grand, Green, SS men standing trial. Pan of Mauthausen criminals. “

POLICE RAID BLACK MARKET, BERLIN AND VIENNA(Issue No 27).: Vienna Austria, and Berlin Germany. VS, soldiers and police round up black market operators. MSs, soldiers search suspects. VS, trucks take prisoners away. ”

BELSEN AND NUREMBERG”(Issue No 26). Germany. VS, war criminals (concentration camp guards, etc) men and women enter court building in Belsen. VS, prisoners in dock. VS, dead at Belsen concentration camp. LS, court building in Nuremberg. VS, German prisoners working in courtroom. MS, US Justice Robert Jackson leaving building after inspection tour. LS, prisoners walking in prison yard. VS, cell block. VS, MP looks into peep-holes of cells marked “Goering”, “Von Ribbentrop”, “Seyss-Inquart”, “Doenitz”, “Von Papen”, and “Streicher”.

AUSCHWITZ TRIAL, CRAKOW, POLAND”(ISSUE NO 137).: Crakow, Poland. LS, Building in which the trial was held. Ints, courtroom as judges file in. Cut-ins around courtroom and showing several of the prisoners. The trial was conducted by a Polish Tribunal and resulted in the sentencing of the people guilty for the death of 300,000 prisoners.

Kinderen herdenken op hun eigen manier bij Nationale Kinderherdenking 4 mei

0
Kinderen herdenken op hun eigen manier bij Nationale Kinderherdenking 4 mei

Den Haag, 29 april 2019 – Op 4 mei vindt voor de vierde keer de Nationale Kinderherdenking plaats op het George Maduroplein in Den Haag. Deze herdenking voor en door kinderen is inmiddels één van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomst op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Uniek aan de kinderherdenking is dat het de kinderen een plek biedt waarop zij op hun eigen manier kunnen herdenken. Ze worden mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal aangesproken, zodat begrippen als oorlog, leven in vrijheid en (in)tolerantie meer voor hen gaan leven.

We leven al bijna 75 jaar in vrijheid. Hoe leg je dan aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Veel mensen in Nederland, en vooral kinderen, kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe het is om niet in vrijheid te leven. Om dagelijks niet te kunnen doen en laten wat zij zelf willen. Om een keuze te moeten maken tussen leven en dood. En om offers te maken voor de vrijheid van anderen.

Omdat de groep overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die hun verhaal kunnen doorvertellen steeds kleiner wordt, wordt het des te belangrijker om de jonge generaties van nu het belang van herdenken en leven in vrijheid mee te geven. Door een herdenking te organiseren waarin kinderen de hoofdrol spelen, krijgen zij handvatten om met leeftijdsgenoten én thuis met hun familie (mee) te praten over deze belangrijke thema’s. Dat maakt de Nationale Kinderherdenking 4 mei bij Madurodam tot een herdenking om met vrienden en de hele familie te bezoeken: ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s. Tijdens de kinderherdenking worden verleden en heden verbonden met de toekomst.

Gratis bezoek aan de Nationale Kinderherdenking en Madurodam
De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt bij Madurodam georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag. Madurodam is als misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de meest logische plek om deze herdenking te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan George Maduro, een oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog.
Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Door de kinderherdenking in Madurodam te organiseren wordt deboodschap dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is, doorgegeven.

De Nationale Kinderherdenking 4 mei is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden voor deze herdenking kan via de website www.NationaleKinderherdenking.nl. Met dit ticket is het ook mogelijk om op deze dag tussen 15:00 uur en 18:00 uur Madurodam gratis te bezoeken.

Voor meer informatie: https://www.nationalekinderherdenking.nl/

– einde bericht –

Bevrijdingsfestival 5 mei 2019 Bevrijdingsmuseum Groesbeek

0
Bevrijdingsfestival 5 mei 2019 Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het museum met o.a. live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin. Dit zal het laatste Bevrijdingsfestival zijn dat zal worden gehouden in en rondom het huidige museumgebouw. De speciale entreeprijs voor het festival bedraagt € 5,- per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig. Korting op korting is niet mogelijk.

Tussen 11.00-16.00 uur kunt u genieten van live muziekoptredens door Band of Four Brothers. Van 14.00-15.30 uur vertellen opa’s en oma’s speciaal voor kinderen van 10-12 jaar persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Een beleving voor de jeugd! (Reserveren is noodzakelijk).

Daarnaast is er tussen 11.00-16.00 uur een goochelaar aanwezig. De gehele dag door is er een tweedehands boeken verkoop en staan er historische jeeps op het museumterrein. Grateful Generation Tours organiseert deze dag ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2-3 personen, 30 minuten) langs de slagvelden van Market. Kosten: € 8,50 pp, alleen contant te betalen (exclusief € 5,- voor festiviteiten en bezoek museum, de Museumkaart is niet geldig).

Ten slotte heeft u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de tijdelijke tentoonstelling Anne Frank “Laat me mezelf zijn”. De nieuwe expositie, een educatieve productie van de Anne Frank Stichting, verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. Jongeren van nu komen aan het woord en vertellen over o.a. hun plaats in de samenleving, discriminatie, idealen en verwachtingen. De expositie is samengesteld uit boeiende displays, audiovisueel materiaal en een aantal kernobjecten.

De speciale entreeprijs voor het festival bedraagt € 5,- per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 5 mei 2019. Doorlopend van 10.00-16.30 uur.

Entree: €5,- per persoon (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Museumkaart geldig.

Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Vondst brengt historie WO II rampschip Cap Arcona tot leven

0
Vondst brengt historie WO II rampschip Cap Arcona tot leven

Auteur ‘De Laatste getuige’ vraagt aandacht voor vergeten bombardement

DEN HAAG – Met de vondst van een bijna 90 jaar oude menukaart van de Cap Arcona heeft schrijver Frank Krake een stukje geschiedenis ontdekt van het rampschip, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd gebombardeerd. Daarbij kwamen 7000 onschuldige concentratiekampgevangenen van nazi-Duitsland om het leven.

Daarmee voegt hij als het ware een nieuw hoofdstuk toe aan zijn boek ‘De laatste getuige’, waarin hij het leven volgt van overlevende Wim Aloserij van deze ramp. Dat boek, waarvan inmiddels 50.000 exemplaren zijn verkocht is een verhaal op zich geworden. Het werd Leesclubboek van 2018 en eindigde na een geruchtmakende publiciteitscampagne op de derde plek van de NS Publieksprijs. Bij die prijs kreeg het een eervolle vermelding. Krake mocht tijdens de prijsuitreiking aanschuiven naast gerenommeerde schrijvers bij De Wereld Draait Door. Hoofdpersoon Aloserij overleed vorig jaar op 2 mei op 94-jarige leeftijd in Hamburg. Een dag voordat hij een krans zou leggen in de Lübeckerbocht voor zijn omgekomen kameraden op het rampschip en twee dagen voordat hij in de Nieuwe Kerk zou spreken tijdens de Nationale Dodenherdenking en de koning en de koningin zou ontmoeten. ,,Heel zuur en wrang,” vindt Krake.

Hij vond de menukaart op een veiling. De conservator van het museum rond de Cap Arcona in het Duitse Neustadt heeft de authenticiteit bevestigd. Hij dateert van 24 oktober 1930, toen de Cap Arcona nog een luxe cruiseschip was dat tussen Europa en Zuid-Amerika voer. ,,Ik stuitte er op tijdens mijn research en realiseerde me dat dit heel bijzonder is en grote historische waarde heeft,” vertelt Krake. ,,Het is een puntgave menukaart uit de tijd dat het schip over de wereldzeeën voer en rijke gasten naar Rio de Janeiro of Buenos Aires bracht. Het is een van de weinige tastbare dingen die van de Cap Arcona zijn overgebleven, want het schip lag op de bodem van de zee, is later geborgen,  verschroot en voor altijd verdwenen.”

Krake wil de menukaart ter beschikking stellen aan een museum, op voorwaarde dat hij tentoongesteld wordt en het museum aandacht besteedt aan dit stukje oorlogsgeschiedenis. De auteur verbaast zich er nog steeds over dat de ramp nauwelijks bekend is bij het publiek. ,,Bij de Titanic vielen 1500 doden en dat schip kent iedereen. Bij het bombardement op de Cap Arcona vielen 7000 doden en dat kent niemand,” stelt hij.

Dat de Britse RAF het schip op 3 mei 1945 per ongeluk bombardeerde, omdat ze dacht dat de Duitse SS hier aan het eind van de oorlog mee naar Noorwegen wilde vluchten, was al bekend. Dat het bevel voor het bombardement vanaf het RAF-hoofdkwartier in het Twentse Delden – dus vanaf Nederlandse bodem – werd gegeven, ontdekte Krake pas vorig jaar, na het uitkomen van het boek. Ook dat de Britten waarschijnlijk bewust waren misleid door de nazi’s, die zo de sporen van hun wreedheden uit wilden wissen.

Wim Aloserij, die daarvoor drie concentratiekampen overleefde, kon het wel navertellen. Dat deed hij pas 73 jaar later. Net toen hij publiekelijk aandacht wilde vragen voor de ramp, overleed hij. Dat spoorde auteur Krake aan om voor de NS Publieksprijs een landelijke campagne te voeren voor het boek. Hij trok langs gemeentehuizen, markten, voetbalwedstrijden en andere events om stemmen te verzamelen en leverde twee tot de rand gevulde stemboxen in bij de organisatie in Amsterdam. ,,Ik vond dit een mooi eerbetoon aan Wim,” zegt hij.

D-Day 6 juni 1944

0
De Duitsers hadden de Atlantikwall gebouwd en dit was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie

De landingen van Normandië waren de landingsoperaties op dinsdag 6 juni 1944 van de geallieerde invasie van Normandië in operatie Overlord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de codenaam Operation Neptune en vaak aangeduid als D-Day, was dit de grootste invasie in de geschiedenis van de zee. De operatie begon de bevrijding van het door Duitsland bezette Frankrijk (en later Europa) van de nazi-heerschappij en legde de basis voor de geallieerde overwinning aan het westfront. De Duitsers hadden de Atlantikwall gebouwd en dit was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.

De planning voor de operatie begon in 1943. In de maanden voorafgaand aan de invasie voerden de geallieerden een aanzienlijke militaire misleiding uit, met de codenaam Operation Bodyguard, om de Duitsers te misleiden over de datum en locatie van de belangrijkste geallieerde landingen. Het weer op D-Day was verre van ideaal en de operatie moest 24 uur worden uitgesteld; een verder uitstel zou een vertraging van ten minste twee weken hebben betekend, aangezien de planners van de invasie vereisten hadden voor de maanfase, de getijden en het tijdstip van de dag dat slechts een paar dagen per maand betekende geschikt werden geacht. Adolf Hitler plaatste de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel in opdracht van de Duitse strijdkrachten en van de ontwikkeling van vestingwerken langs de Atlantikwall in afwachting van een geallieerde invasie.

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen daarvoor was Rome door de geallieerden veroverd.

De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad aan de Seine werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.

De eerste dag van Overlord werd aangeduid met D-day, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie

Nog tijdens Operatie Overlord, op 15 augustus, landden de geallieerden ook in Zuid-Frankrijk. Tijdens Operatie Dragoon werd er een tweede front in Frankrijk geopend, waardoor de Duitsers de troepen nog meer moesten verspreiden. Dit kwam de snelle opmars van de geallieerden ten goede.

Na de inname van Parijs en Le Havre lag de weg naar Duitsland open. Veel steden, waaronder de grote en belangrijke havenstad Antwerpen, werden zonder noemenswaardige tegenstand bevrijd. In september volgde de gewaagde operatie Market Garden.

Bronnen

D-day operatie overlord
Operatie overlord Wiki

Boekpresentatie: Het ongelooflijke verhaal van een dwangarbeider

0
Op 6 september verschijnt het boek Cameraman onder de Nazi?s; het ongelooflijke verhaal  van een dwangarbeider van historicus Wim D. Visser. Het eerste exemplaar van zijn boek wordt vandaag tijdens het symposium Schokkende ervaringen en pseudo-herinneringen uitgereikt. D...

Op 6 september verschijnt het boek Cameraman onder de Nazi’s; het ongelooflijke verhaal  van een dwangarbeider van historicus Wim D. Visser. Het eerste exemplaar van zijn boek wordt vandaag tijdens het symposium Schokkende ervaringen en pseudo-herinneringen uitgereikt. Dit symposium is georganiseerd door Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.

Visser vertelt in zijn boek het verhaal van Piet Reijnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht komt bij de Propaganda-afdeling van de Duitse filmmaatschappij UFA. In zijn rol van assistent-cameraman maakt hij dagelijks mee hoe gevangenen uit concentratiekampen ingezet worden bij zeer gewelddadige filmscènes. Deze opnamen werden gebruikt in films ter motivatie van de Duitse troepen.

Jaren later zet een getraumatiseerde Reijnen op advies van zijn psychiater zijn herinneringen op papier. Dit manuscript komt in handen van Wim D. Visser die gefascineerd raakt en dit op feiten gebaseerde verhaal ontrafelt, waarbij hij tot een bijzondere ontdekking komt.

Visser is als beleidsadviseur verbonden aan het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, onderdeel van Arq Psychotrauma Expert Groep. Het Kenniscentrum vertaalt de kennis over de Tweede Wereldoorlog en de psychosociale gevolgen voor de Nederlandse samenleving naar vraagstukken van nu, zoals veerkracht, zelfzorg na oorlog, burgerschap, in- en uitsluiting in de samenleving.

De laatste getuigen in het teken van Oranjehotel

0
De vijfde editie van De laatste getuigen op zaterdag 4 mei om 20.15 uur in de Haagse Koninklijke Schouwburg draait om de Scheveningse gevangenis, in de volksmond het Oranjehotel genoemd. Dit najaar wordt het herinneringscentrum van het Oranjehotel geopend. Het Nationale Theater in same...

De vijfde editie van De laatste getuigen op zaterdag 4 mei in de Haagse Koninklijke Schouwburg draait om de Scheveningse gevangenis, in de volksmond het Oranjehotel genoemd. Dit najaar wordt het herinneringscentrum van het Oranjehotel geopend. Het Nationale Theater in samenwerking met Theater na de Dam grijpt deze gebeurtenis aan om de verhalen van Hagenaren, die door de Duitse bezetter gevangen zijn gehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog, te vertellen.

Zes persoonlijke verhalen op basis van herinneringen, brieven en dagboekfragmenten van oud-gedetineerden, hun kinderen en familieleden komen voorbij. Acteurs Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit, Whitney Sawyer en Soumaya Ahouaoui dragen deze verhalen voor op het toneel van de Koninklijke Schouwburg. Spijkers neemt daarnaast de regie voor zijn rekening. “Dit keer zitten de laatste getuigen niet op het toneel naast de acteurs, maar is er gekozen voor een theatrale vorm. De contouren van een cel worden zichtbaar gemaakt en daarin worden de verhalen verteld”, zegt programmaker Erna van den Berg van Het Nationale Theater. Van den Berg sprak onder meer met Jos Hartman uit Wassenaar die zelf zijn ervaringen in het Oranjehotel nog kan navertellen. Daarnaast heeft zij gesproken met familieleden die de verhalen vertellen van hun vader, moeder, oudtante of oma. “Zij vinden het allemaal een grote eer om hun aandeel te leveren aan De laatste getuigen. Het zijn allemaal verhalen van mensen die gevochten hebben voor het vaderland tijdens Tweede Wereldoorlog.”

Dit zijn de verhalen

Het verhaal van Wolter ‘Peep’ Bijleveld, verteld door dochter Mieke Brouwer komt voorbij. Brouwer heeft haar vader nooit gekend en terwijl hij in het Oranjehotel zat, is zij geboren. Haar vader communiceerde met haar moeder via brieven, maar als het om geheime informatie of namen van andere verzetsstrijders ging, stuurden ze elkaar zakdoekjes met in de rand geborduurde morsetekens.

Carla van den Hout vertelt het verhaal van haar moeder Emmy Allers, haar vader Jan den Hout en opa Jo Allers. Alle drie hebben zij gevangen gezeten in het Oranjehotel. Emmy en Jan schreven elkaar brieven, Jan hield een dagboek bij. Na de Tweede Wereldoorlog zijn Jan en Emmy getrouwd. Jo Allers overleed in Duitsland.

Caroline de Jong Boon vertelt het verhaal van haar oma Bep Mees-Boon, die actief was in het verzet. Haar oma hielp onder meer gestrande parachutisten die de oversteek naar Engeland wilden wagen.

Deborah van der Kuil-Jansen vertelt het verhaal van oudtante Jopie van Dorsten die ook enige tijd gevangen zat in het Oranjehotel. Zij woont tegenwoordig in Limburg.

Edmond Wellenstein vertelt het verhaal van zijn vader Mom Wellenstein, die onderdeel uitmaakte van het Delfts Studentenverzet. Na de Tweede Wereldoorlog is hij lid geworden van het Kabinet van de koningin en heeft meegewerkt aan de oprichting van de Europese Unie voor Kolen en Staal, een voorloper van de huidige EU.

Jos Hartman uit Wassenaar was lid van het Nederlands Verzets Corps. Hij bracht de Duitse munitie-opslagplaatsen in kaart en hielp met het vervalsen van documenten.

Voorafgaand aan de voorstelling, om 19.30 uur, worden de televisiebeelden van de Nationale Herdenking op de Waalsdorpervlakte getoond. Na twee minuten stilte begint de voorstelling.

Overige 4 mei-programmering

In Zaal 3 vindt om 21.00 uur een speciale editie van Poeziebar plaats. Speciaal voor Theater Na de Dam stellen De. Poezieboys een avond samen met onder meer dichters als Kees ’t Hart, Edith Ringnalda en Marco Martens. Zij gaan selectie uit hun werk lezen waarbij de onderwerpen oorlog, maar vooral ook hoop en liefde centraal staan.

Over waar de boerderijen stonden

Op 4 en 5 mei presenteert HNTeductatie in samenwerking met Theater Dakota en het Zuiderparktheater de voorstelling Over waar de boerderijen stonden in het Zuiderparktheater. Jongeren uit Den Haag verdiepten zich onder leiding van professionele  theatermakers in de geschiedenis van Den Haag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling. Op 4 mei start de voorstelling om 21.00 uur, op 5 mei om 14.00 uur. Voorafgaand kan er soep worden gegeten in Theater Dakota.

Maak je over mij geen zorgen

Firma MES herneemt de voorstelling Maak je over mij geen zorgen voor Theater na de Dam op 4 mei om 21.00 uur in Theater Dakota. Den Haag, Denneweg, najaar 2014. Bij de verbouwing van restaurant Walter Benedict wordt een koffer met brieven en foto’s gevonden. De brieven zijn geschreven tussen 1938 en 1945 en blijken eigendom van de Joodse Israel Bachrach, die in 1942 vanuit Den Haag naar Zwitserland vluchtte. Firma MES hoorde over dit verhaal tijdens een etentje en duikt voor Theater na de Dam in de inhoud van de koffer. Wie was deze Israel? Hoe is zijn leven verlopen en wat vertellen zijn brieven ons nu?

Verloren vader en Hatta De Kom

Tom Lanoye heeft voor Theater na de Dam een nieuwe theatertekst geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Die wordt op zaterdag 4 mei om 20.15 uur ten gehore gebracht door acteurs van Het Nationale Theater in de foyer van Theater aan het Spui. De toneeltekst, Verloren vader, gaat over een dementerende oud-strijder die steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de oorlog. Toegang is gratis.

Aansluitend, om 21.00 uur, is de voorstelling Hatta De Kom te zien van Orkater en Sir Duke. Een muzikale theaterdocumentaire over de vergeten geschiedenis van twee overzeese verzetsstrijders.

Bekijk het complete 4 mei programma op www.hnt.nl

Kristallnachtherdenking 2018: lezing “Hier kan dit niet gebeuren”

0
Duitse burgers kijken de andere kant op met Nov. 10 1938, de dag na Kristallnacht. Wat ze zien of niet willen zien zijn vernietigde Joodse winkels en huizen.

Kristallnachtherdenking 2018 Bevrijdingsmuseum

Publiekslezing: “Hier kan dit niet gebeuren”

De jaarlijkse Kristallnachtherdenking van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, op 9 november a.s., staat in 2018 in het teken van het joods verzet in de periode 1940-1945. Dr. Ben Braber (historicus en Honorary Research Fellow in de School of Humanities, University of Glasgow) zal een boeiende publiekslezing rondom dit onderwerp verzorgen. Dr. Braber is gespecialiseerd in de integratie van immigranten in moderne West-Europese samenlevingen en joods verzet. Hij heeft diverse publicaties over dit laatstgenoemde onderwerp op zijn naam staan, waaronder Waren mijn ogen een bron van tranen. Een joods echtpaar in het verzet, 1940-1945 (2015) en This Cannot Happen Here. Integration and Jewish resistance in the Netherlands, 1940-1945 (2013).

Na een korte introductie op de gebeurtenissen in Duitsland in 1938 zullen de gevolgen van de Kristallnacht worden belicht: hoe werd dit nieuws in Nederland ontvangen en wat waren de consequenties van deze gebeurtenis voor de joden in Nederland? Een belangrijk onderdeel hierbij is de integratie van de joden in de Nederlandse samenleving in de jaren ’30 en welke gevolgen dit proces uiteindelijk had voor het joodse verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Braber zal ook in gaan op de verschillende vormen van verzet onder de joodse gemeenschap ten tijde van de Holocaust en de deportaties naar de vernietigingskampen. Joden in Nederland hebben op allerlei manieren geprobeerd de vervolging tegen te werken. Ze schreven bijvoorbeeld voor illegale bladen en hielpen die te verspreiden, vaak met groot risico voor eigen veiligheid. Ze onttrokken zich aan de deportatie en hielpen opgepakte joden ontsnappen uit deportatietreinen en concentratiekampen. Verder werden er pogingen ondernomen om de deportaties te ontregelen door middel van brandbommen en aanslagen. Daarnaast vormden of sloten ze zich aan bij niet-specifiek joodse verzetsgroepen (een relatief groot aantal deed dat in vergelijking met niet-joden) en ze behoorden bovendien ook tot de voortrekkers van gewapend verzet.

Dr. Ben Braber studeerde in 1985 studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude). Zijn doctoraal scriptie “Passage naar vrijheid: de groep-Van Dien: Duitse joden in Nederlandse illegaliteit” won de Inden-Reiss Prijs 1987 en de Hartog Beem Prijs 1987. In 1993 promoveerde Dr. Braber aan de University of Glasgow (PhD) met de thesis “Integration of Jewish Immigrants in Glasgow, 1880-1939”.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 9 november 2018. Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Entreeprijs: €2,50 per persoon. Museumkaart geldig

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Laatste berichten