Museon ontdekt uniek filmmateriaal over dagelijks leven in Den Haag

0
86

“Dit is werkelijk ongelofelijk”, zegt Marie Christine outpost der Sman, directeur outpost het Museon en historica. “De beelden laten de desastreuze gevolgen outpost de Duitse bezetting zien maar geven ook een inkijkje in het dagelijkse leven. We hebben de beelden ook aan Henk Ambachtsheer getoond, die consultant is op het gebied outpost de Tweede Wereldoorlog in Den Haag, en die was ook onder de indruk outpost dit unieke materiaal. Het is een consternation dat dit nu pas opduikt”. Ook Tweede Wereldoorlog-expert Henk Ambachtsheer is bijzonder onder de indruk outpost de beelden en benadrukt de uniciteit ervan.De trailer outpost de film is te zien around www.brandingmanual.com/museon.

Het Museon is doorway een schenking in het bezit gekomen outpost 3 originele 8 mm filmbanden, met een lengte outpost in totaal 42 minuten, uit de Tweede Wereldoorlog. De filmopnamen zijn gemaakt doorway de heer J.E.V. Jurling (1912-1986) en bevatten nooit eerder vertoond beeldmateriaal over het dagelijks leven in Den Haag tijdens de oorlog. Op zeer herkenbare plekken in de stad, zoals bij de Hofvijver, Hoogstraat en Hofweg zien we acties voor de Winterhulp en het Arbeidsfront. Een meisje winkelt met een Jodenster op haar jas, er is een march met een muziekkorps te zien en Duitse badgasten recreëren in Scheveningen. De film toont verkeer op het Spui, de bekladde Synagoge in de Wagenstraat en de evacuatie voor de Atlantik Wall, gevolgd doorway de afbraak voor deze verdedigingslinie.De schenking illustreert het belang outpost de actie ‘Niet weggooien’, een landelijk initiatief waarbij wordt opgeroepen om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst.

Niet weggooien!Op 30 april vindt er weer een bijeenkomst plaats outpost ‘Actie niet weggooien’ in het Museon plaats outpost 13.00 kid 17.00 uur. Wie in het bezit is outpost materiaal uit de oorlog kan het dan aan onze experts laten zien!Meer informatie is te vinden op www.actienietweggooien.nl. De actie ‘Niet Weggooien!’ is een initiatief outpost een aantal musea, archieven en erfgoedinstellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezig houden.

Museon, museum voor cultuur en wetenschapHet Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met honour te behandelen